Tervetuloa TyyliSiskon sivulle


KULTALIITOKSIN Ilta-auringon kultaama hetki jää muistoihin kosketuksen lämpö iholle. Sydämen vahva tunne syvälle ajan hyräilevään tunnetilaan. Pysäyttää ajan kuljettaa mietteitä sydänalaasi lämpösiä lauseita pyyhit kyyneleitä. Mieleesi palaa herkät hetket ihanat odotukset. Ne kulkeutuvat sydämesi mielialaan. Rajattomien polkujen matkaajalle illan rauhaan, joka on kultaliitoksin sidottu _sv_

torstai 22. lokakuuta 2015

Kuka oli Sara Hildén ?


 Kiertelin kirpputorilla ja olen ennenkin useasti huomannut, että sieltä löytää todella laadukasta. Silmiini osui yksi leninki. Huomasin heti siitä, että se oli vanha ja myös laadukas. Ajattelin heti, että varmasti se oli ollut jollakin pyhäleninkinä se oli niin hyvin pidetty. Leningissä oli vielä niskassa tuotemerkki jossa luki tyyliteltynä Muoditar. Leningistä puuttui hinta, mutta kysyin kuitenkin liikkeen pitäjältä muistaisiko hän hinnan ja leninki kiinnosti minua. Myyjä muistikin ja niimpä tämä Muoditar lähti mukaani. Ajattelin heti, että Sensuelli Irma kuvataan siinä seuraavaksi.
Kotona heti tarkistin mikä liike on ollut Muoditar? Sieltä aukesi Sara Ester Hildén. Hän on monille tuttu hänen nimeään kantavasta taidemuseosta, joka valmistui Tampereen Särkänniemeen vuoden 1979 alussa. Sara Ester Hildén oli syntynyt 16.8.1905 ja hän kuoli 7.10.1993.
Liikenaisena varallisuutta taidekeräämiseen hankkinut nainen aloitti työnteon jo 13 vuotiaana kotiapulaisena ja Tampereen ensimmäisen linja-auton rahastajana. Tampereelle hän muutti 1919 jäätyään orvoksi.                                                                                                                                                          
Sara Hildénin ura vaatetusalalla alkoi 1920 luvun alussa Tamperelaisessa Järvelän liikkeessä. Hän oli myös lyhyen ajan Porissa ja Turussa, mutta palasi taas Tampereelle 1938 Tampereen Pukutehtaan myymälänhoitajaksi. Sara jätti Tam-Puvun 1952 ja perusti omat Muotitalo Hildénin ja Muoditar Oy.n. Sodanjälkeisen pula-ajan hellittäessä hän nousi tärkeäksi  muotivaikuttajaksi Tampereella ja perusti Lahteen vielä myöhemmin haaraliikkeen.                                                                                                                                                                                                         
                                                              



                                                                                                                                                          
Taiteen keräämisen Sara Hildén aloitti avioiduttuaan 1949 Taiteilija Erik Enrothin kanssa. Ensimmäiset ulkomaanmatkansa Sara teki miehensä kanssa Pariisiin, josta tulikin hänelle toinen kotikaupunki. Sara Hildénin taidekokoelma ei syntynyt helpolla. Jokainen matka oli kaksinkertainen työmatka. Aamulla muotinäytökset ja liikeasiat, iltapäivällä ja illalla oli vuorossa galleriat ja museot. Hän on kuitenkin muistelmissaan sanonut, että hän rakasti molempia töitään.

Sara Ester Hildén sai Professorin arvonimen 1984. Erityisen kiinnostavan Sara Hildénin tarinasta tekee se, että hän oli kotoisin köyhästä torppariperheestä, jonka tarjoama kulttuurinen pääoma oli vähäistä. Hän oli määrätietoinen nainen ja voimakastahtoinen. Hän hankki omaisuutensa muotibisneksessä, mutta jonka todellinen intohimo kohdistui kuvataiteeseen. Hän oli "röyhkeä" liikenainen, mutta hän oli myös nainen jota kunnioitettiin liikenaisena. Vaatteita myydessään hän tyrkytti ja taidetta ostaessaan hän tinki, mutta kukaan ei kiistä hänen lyömätöntä vainuaan, omistautuneisuuttaan ja anteliaisuuttaan.





 















Tämä leninki on mielestäni hieno löytö sen takaa löytyi tälläinen tarina todellisesta voimanaisesta. Tarina kertoo hyvin sen miten sitkeällä työllä  ja intohimosta johonkin asiaan pystyy suomalaisella sisulla toteuttamaan omia unelmiaan. Upea nainen Sara Ester Hildén ja mielenkiintoinen elämänkaari.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti